Каква диета трябва да препоръчват лекарите?

растителна храна

 

През 2013 г. информация, предназначена за практикуващи лекари, относно подобряването на храненето бе публикувана в официалния вестник на Kaiser Permanente – най-голямата американска неправителствена здравна система с над 11.7 млн. члена, над 21 000 лекари, над 54 000 сестри, 39 медицински центъра и 720 медицински съоръжения (справка към октомври 2017 г.). В официалния вестник на Kaiser Permanente на лекарите им бе казано, че здравословното хранене се постига най-добре чрез диета, базирана на растителни храни. Тази диета е дефинирана като режим, който насърчава консумацията на пълноценни растителни храни и не насърчава консумацията на месо, млечни продукти, яйца, както и на всички рафинирани и преработени храни.

 

 

 

Твърде често лекарите игнорират възможните ползи от доброто хранене и бързо предписват медикаменти вместо да дадат шанс на пациентите си да поправят болестта си чрез здравословно хранене и активен начин на живот. Поради тази причина лекарите трябва да обмислят препоръчването на диета, базирана на растителни храни, на ВСИЧКИ свои пациенти, особено на тези с високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания или затлъстяване. Основният недостатък на този начин на хранене е, че може да се отрази твърде добре на пациентите. Ако хората са на лекарства, тяхното кръвно налягане или кръвна захар могат да спаднат твърде много, поради това лекарите ще трябва да регулират лекарствата им или да ги спрат напълно. Въпреки огромното наличие на доказателства в полза на диети, базирани на растителни храни, много лекари не подчертават важността на растителните диети, като лечение от първостепенно значение за хронични заболявания. Това може би се дължи на липсата на осведоменост от страна на лекаря или на липсата на ресурси за обучение на пациенти. Поради тази причина най-голямата неправителствена здравна система Kaiser Permanente е потърсила начин да промени това чрез информационна кампания. 

 


 

Част от една от брошурите им:

 

Искаш да свалиш тегло, да се чувстваш по-добре, да подобриш, стабилизираш или дори да обърнеш хода на хронично заболяване и да престанеш да пиеш някои от лекарствата си? Ако си отговорил с „да“ на някой от тези въпроси, в такъв случай хранителен режим, базиран на растителни храни, може би е правилното нещо за теб. Страничните ефекти могат да включват по-ниски холестерол, кръвно налягане и кръвна захар, обръщане на хода на развитието или предотвратяване на появата на нашия номер 1 убиец (сърдечно-съдови заболявания), по-дълъг живот, по-здравословно тегло, намален риск от рак и диабет, може да намали хода на развитие на определени видове рак и да подобри възпалителни състояния като ревматоиден артрит.“ 

 


 

Предлагат съвети как да започнете, както и идеи за хранителни планове. Брошурата на Kaiser Permanente може да свалите на английски тук.

 

Публикацията в официалния вестник на Kaiser Permanente завършва с позната фраза „Допълнително проучване на въпроса е необходимо“. В този случай обаче пишеДопълнително проучване е необходимо… да открием начини, чрез които да направим диетите, базирани на растителни храни, новото нормално за нашите пациенти и служители.“

 

 

 

Източник-превод: д-р Майкъл Грегър, https://nutritionfacts.org/video/what-diet-should-physicians-recommend/

 

 

Main picture by Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash

 

 

Прочети още по темата:

 

Ролята на храната за предотвратяване, спиране и излекуване на водещи заболявания

 

Основан на научни доказателства Наръчник по хранене – източник на здраве

 

Има ли наистина значение с какво се храним?

 

За да следиш публикациите ни, последвай страницата ни във Facebook: Изживей себе си днес

 

 

 

Сподели с приятели:

2 thoughts on “Каква диета трябва да препоръчват лекарите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *