Диабетът – болест на токсичността на мазнините

 Преддиабетното състояние и диабет тип 2 се причиняват от инсулинова резистентност, която сега се приема за тясно свързана с натрупването на мазнини в мускулните ни клетки. Тази токсичност на мазнините в нашите мускули e главен фактор за причиняването на преддиабетно състояние и диабет тип 2, тъй като се намесва в действието на инсулина.

Не всички мазнини са еднакви. Оказва се, че мазнините, които се откриват в животински продукти, са особено вредни, що се отнася до липсата на инсулинова чувствителност, предизвикана от мазнини. Изгледай видеото „Какво причинява инсулинова резистентност?“, в което много добре е илюстриран самият механизъм вътре в клетката.

Инсулиновата резистентност в нашите мускули започва години преди диабетът да бъде диагностициран.

 

Това е графика на кръвната захар, измервана на гладно, 13 години преди началото на диабета:

 


 

Инсулиновата резистентност започва над десетилетие преди диабетът всъщност да бъде диагностициран, като нивата на кръвна захар започват бавно да пълзят нагоре. И тогава внезапно панкреасът се поврежда и кръвната захар скача до небето.

 

Какво би могло да стои зад това относително бързо поражение на инсулиновата секреция?

Първоначално панкреасът произвежда все повече и повече инсулин, опитвайки се да преодолее инсулиновата резистентност в нашите мускули, предизвикана от натрупани мазнини в тях, а високите нива на инсулина могат да доведат до натрупването на мазнина в черния ни дроб, наречено мастно чернодробно заболяване. Преди поставянето на диагнозата диабет тип 2 има продължително тихо пищене от черния дроб. 

По време на натрупването на мазнината в нашия черен дроб, той също става резистентен на инсулин. По правило черният дроб постоянно произвежда кръвна захар, за да поддържа мозъка ни жив между храненията. Когато си изядем закуската обаче, инсулинът, произведен да се справи с ястието, изключва производството на глюкоза от черния дроб, в което има логика, след като не се нуждаем повече от нея. Но пълен с мазнина, черният дроб става резистентен на инсулина, както нашите мускули, като по този начин не отговаря на сигнала за приета закуска и продължава да произвежда допълнителни количества кръвна захар през целия ден. Съответно панкреасът произвежда още повече инсулин, за да се справи с високите нива на захар и черният ни дроб става все по-затлъстял и по-затлъстял. Това е единият от двата двойни порочни кръга на диабета.

 

Омазнени мускули в контекста на твърде много калории водят до омазнен черен дроб, което води до още по-голямото му омазняване. Това е все още преди да имаме диабет, а тогава започва следващият порочен кръг. Омазняването на черния дроб може да е смъртоносно, поради това черният дроб започва да разтоварва мазнините като ги връща обратно в кръвния поток под формата на нещо наречено VLDL и то започва да се наслагва в клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин на първо място. Сега вече знаем как диабетът се развива. Омазнени мускули водят до омазнен черен дроб, което пък води до омазнен панкреас. Вече е ясно, че диабет тип 2 е състояние на излишна мазнина в органите ниЕдинственото нещо, което ни е предпазвало от диабета, от необуздана стигаща до небето кръвна захар, е че панкреасът е работил извънредно, произвеждайки допълнителен инсулин за преодоляване на инсулиновата резистентност. Но в момента в който бета клетките на панкреаса бъдат унищожени от натрупванията на мазнини, производството на инсулин се уврежда и ни остава най-лошото – инсулинова резистентност, комбинирана с увреден панкреас. Тогава неспособни да преборим резистентността, нивата на кръвната захар се покачват и покачват, и имаме диабет тип 2.

Това от своя страна има показания и за рак. Затлъстяването води до инсулинова резистентност и кръвната ни захар започва да се покачва, панкреасът ни започва да произвежда повече инсулин, за да се опита да вкара повече захар в мускулите ни и накрая мазнината се разстила върху панкреаса също, убивайки клетките произвеждащи инсулин и се появява диабет, при който може да се наложи да започнем да си инжектираме инсулин във високи дози, за да преодолеем инсулиновата резистентност, а тези високи нива на инсулин подпомагат рака.

 


 

Това е една от причините, поради която считаме, че при затлъстелите жени честотата на рак на гърдата е по-голяма. Всичко се проследява назад до мазнини навлизащи в нашите мускулни клетки, оттам стартиране на инсулиновата резистентност. Сега би трябвало да е ясно защо Американската диабетна асоциация също препоръчва намален прием на мазнини в диетата ни като стратегия за намаляване на риска от развитието на диабет.

 

 

Източник: д-р Майкъл Грегър, nutritionfacts.org

 

Проведени изследвания и цитирани източници:

 

R L Westley, F E May. A twenty-first century cancer epidemic caused by obesity: the involvement of insulin, diabetes, and insulin-like growth factors. Int J Endocrinol. 2013;2013:632461

Diabetes Care. Standards of Medical Care in Diabetes—2014. American Diabetes Association.

R Taylor. Banting Memorial lecture 2012: reversing the twin cycles of type 2 diabetes. Diabet Med. 2013 Mar;30(3):267-75.

R Taylor. Pathogenesis of type 2 diabetes: tracing the reverse route from cure to cause. Diabetologia. 2008 Oct;51(10):1781-9.

A H Lichtenstein, U S Schwab. Relationship of dietary fat to glucose metabolism. Atherosclerosis. 2000 Jun;150(2):227-43.

E W Kraegen, G J Cooney. Free fatty acids and skeletal muscle insulin resistance. Curr Opin Lipidol. 2008 Jun;19(3):235-41.

За да получаваш всички най-нови полезни статии, последвай страницата ни във Facebook: Изживей себе си днес

Сподели с приятели:

One thought on “Диабетът – болест на токсичността на мазнините

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *