Има ли наистина значение с какво се храним?

Добрата новина е, че имаме огромна власт върху съдбата на здравето ни и продължителността на живота ни.

Мнозинството от случаи на преждевременна смърт и увреждания са предотвратими с достатъчно здравословна диета. Болшинството смъртни случаи са предотвратими и свързани с храненето. Според най-строгия анализ на рисковите фактори, който някога е бил публикуван „Изследване върху глобалното бреме на заболяванията“ (GBD – Global Burden of disease*), финансирано от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, причина номер 1 за смърт в САЩ и причина номер 1 за инвалидност е нашата диета, която е свалила тютюнопушенето до номер 2 в класацията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пушенето в днешно време убива само около половин милион американци всяка година, докато начинът на хранене убива стотици хиляди повече. Това, което ядем, е номер 1 определящ фактор за това колко ще живеем! Това, което ядем, е нещото, което определя в най-голяма степен, дали ще умрем преждевременно. Това, което ядем, е нещото, което определя най-много, дали ще станем инвалиди или не. Така че, ако нашата диета е причина номер 1 за смърт и увреждане, ако повечето смъртни случаи са предотвратими и свързани с храненето, тогава очевидно храненето е първото и най-важно нещо, изучавано в медицинските учебни заведения, нали? Очевидно е първото нещо, за което лекарят ви говори при всяко ваше посещение, нали? За съжаление лекарите страдат от тежка хранителна недостатъчност… в образованието си. На повечето лекари никога не са им преподавали нeщо относно въздействието, което здравословното хранене може да има върху развитието на болестта и така те се дипломират без наличието на този толкова важен инструмент в медицинската им практика. Съществуват също и институционални бариери като например ограничение във времето и липса на финансов стимул. Като цяло на лекарите не им се плаща да съветват хората за това как да се грижат по-добре за себе си. Разбира се, фармацевтичните компании също имат роля в това да повлияят медицинското образование и практика.

 

 

Да носим лична отговорност за здравето си

 

 

Има само един начин на хранене, който някога е бил доказан, че може да обърне хода на сърдечно-съдово заболяване при мнозинството от пациенти: диета, в центъра на която стоят пълноценните храни от растителен произход (whole plant foods). Така че всеки път, когато някой се опитва да ви убеди да започнете някакъв нов вид диета, направете ми услуга и попитайте един обикновен въпрос: „Доказано ли е, че тази диета лекува сърдечно-съдови заболявания?“ Сещате се, това е причина номер 1, поради която вие и всички ваши близки ще умрат (сърдечно-съдовите заболявания са убиец номер 1 в България, както и в световен мащаб**). Ако отговорът е „Не“, защо изобщо има смисъл да се чудите дали да я започнете. Само за един вид начин на хранене е доказано, че може да направи това. И това не е като брането на череши, тук има само една череша. Всъщност, ако това е всичко, което една диета на растителна основа може да направи, да обърне хода на заболяване номер 1 при всички мъже и жени, не трябва ли да се превърне в стандартния ни начин на хранене, докато не се докаже обратното? И фактът че може да въздейства върху предотвратяването, спирането и излекуването на други водещи болести като диабет тип 2 и високо кръвно, изглежда би направил яденето на изцяло растителна храна масово явление. Тогава защо толкова малко лекари препоръчват такава диета? Как може да има такова разминаване между науката и основната медицинска практика? Ами вижте, отнело е 25 години преди първият доклад на директора на Националната здравна служба (НЗС) на САЩ за вредите от тютюнопушенето да излезе. Отнело е повече от 7000 проучвания и смъртта на безброй пушачи преди властите официално да признаят връзката. Бихте си помислили, че след първите 6000 проучвания е трябвало да загатнат на хората за това? Мощна индустрия, нали така? Всъщност, дори след публикуването на доклада на директора на НЗС медицинската общност продължава да си затваря очите. Американската медицинска асоциация (АМА) всъщност отказала да одобри доклада на директора на НЗС. Защо?

Дали не е било защото малко преди това им е бил връчен чек на стойност 10 милиона от тютюневата индустрия? Може би… Вече знаем защо АМА са прикривали тютюневата индустрия, но защо отделните лекари не са проговорили? Имало е само няколко храбри ду̀ши, които малко изпреварили времето, в което живеят, както има и няколко такива днес, изправили се срещу индустрията, която убива милиони, но защо са толкова малко? Може би, защото мнозинството от самите лекари пушат цигари. Също както повечето лекари днес консумират храни, които допринасят за съвременната епидемия от заболявания, свързани с храната. Какъв е бил лозунгът на Американската медицинска асоциация тогава? „Всичко в умерени количества.“ „Подробни научни изследвания са доказали, че пушенето в умерени количества…“ „О, това е ок.“ Звучи ли ви познато? Консумацията на животински продукти и обработени храни може да причини смъртта на най-малко 14 милиона души по света всяка година. 14 милиона мъртви хора. Тези от нас, участници в хранителната революция, основана на доказателства, са част от едно движение за 14 милиона живота спасени всяка година. Начинът на хранене само на растителна основа може да се счита за хранителния еквивалент на отказване на цигарите. Колко хора още трябва да умрат преди Центърът за контрол на заболяванията да започне да насърчава хората да не чакат да стигнат до операция на сърцето, за да започнат да се хранят здравословно? Докато не променим системата, ние трябва да поемем лична отговорност за нашето собствено здраве, за здравето на нашето семейство. Не можем да чакаме, докато обществото настигне отново науката, защото това е въпрос на живот и смърт. След като д-р Ким Уилямс става президент на Американската асоциация по кардиология, той бе попитан в едно интервю защо следва собствения си съвет да приема само храна от растителен произход. „Аз нямам нищо против да умра,“ казва д-р Уилямс, „просто не искам това да се случи по моя вина.“

 

 

Не ме интересуват мнения, не ме интересуват вярвания, интересува ме науката.

 

 

Какво показват заключенията, изведени чрез набор от научно потвърдени доказателства, публикувани в рецензираната медицинска литература в този момент?

Това, което ядем на ежедневна база, е номер 1 определящ фактор за нашето здраве и дълголетие. Това е едно от най-важните решения в живота ни. Всъщност, трите най-важни решения в живота ни, може би, са какво да ядем за закуска, обяд и вечеря. Тук говорим за здравето на нашето семейство. Кое може да е по-важно от това? Това са буквално решения на живот и смърт. И все пак, когато попитам хората защо ядат това, което ядат, получавам следното: „О, прочетох нещо в интернет“ или „Чух за тази диета във фитнеса“. Това е все едно да попитате един родител по време на семейна екскурзия със скачане с парашут защо сгъва парашутите на всички по някакъв странен модерен начин и да получите отговор като този: „Ами, чух за това ново откритие, където ако си А кръвна група, трябва да го сгънеш ето по този начин…“ Ако има нещо в живота, за което трябва да настояваме за доказателства, то трябва да е именно това, което оказва влияние върху здравето и благоденствието ни и тези на нашите семейства. Ако има дори едно нещо, за което трябва да подхождаме с критично мислене, то трябва да бъде това, с какво се храним всеки ден. Така че, когато аз или някой друг каже нещо по толкова жизненоважен въпрос като начина ни на хранене, вашият незабавен отговор трябва да бъде: „Покажи ми какво казва науката за това“. Никой от нас не е бил роден с тази информация. Откъде я намерихте? И не ми казвайте просто източника, покажете ми източника. Когато става въпрос за важни решения, които могат да променят живота ви, не е достатъчно някой експерт да цитира източници. Той трябва да ви даде своите източници, така че вие да можете да си създадете мнение по въпроса.

 

 

 

Източник – превод: д-р Майкъл Грегър, https://nutritionfacts.org/introduction/

 

Цитирани изследвания, публикувани в базата данни на Нациоаналната библиотека по медицина на САЩ – най-голямата медицинска библиотека в света:

 

1) *GBD (Global Burden of disease):

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23842577

 

 

 

2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23319117

 

 

 

**Справка Световна здравна организация (СЗО) – Топ 10 причини за смърт в световен мащаб:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death

 

 

**Справка Национален статистичесни институт (НСИ) на България – Умирания по причини за смъртта 2017 г.:

http://www.nsi.bg/bg/content/3351/%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BB-%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B8

 

 

Ornish D, Scherwitz LW, Billings JH, Brown SE, Gould KL, Merritt TA, Sparler S, Armstrong WT, Ports TA, Kirkeeide RL, Hogeboom C, Brand RJ. Intensive lifestyle changes for reversal of coronary heart disease. JAMA. 1998 Dec 16;280(23):2001-7. 

 

Esselstyn CB Jr, Gendy G, Doyle J, Golubic M, Roizen MF. A way to reverse CAD? J Fam Pract. 2014 Jul;63(7):356-364b.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24606898

 

 

 

 

 

Сподели с приятели:

3 thoughts on “Има ли наистина значение с какво се храним?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *