Как да спрем да мислим?

Всички, които сте изпробвали приложението за медитация Headspace, обръщали ли сте внимание, че във всяка тяхна медитация присъства следната фраза: „Насочете вниманието си към това, което мислите в момента“? При мен се случи следното нещо – веднага щом чуех това изречение и се опитвах да определя какво мисля в този момент, не можех. Просто не можех. Сякаш мислите изчезваха тогава, когато насоча вниманието си към тях. И си зададох въпроса защо се получава така. Наскоро открих отговора и той е … Чисто и просто двете неща са несъвместими!

В момента, в който насочим прожектора на вниманието си към мислите си, те сякаш тръгват едновременно в различни посоки и изчезват. Не е възможно да мислим и същевременно да наблюдаваме мислите си. В момента, в който се разсеем пак започваме да мислим. Ако често слушаме мислите си и не ги взимаме твърде насериозно, умът започва да се успокоява и притихва, намираме равновесие. Приближаваме се до естественото си състояние на баланс. Доста по-приятно от нонстоп бушуващ поток от мисли в главата ни.

Нека изпробваме заедно сега, задайте си въпроса „Какви мисли минават през главата ми в момента?“, насочете цялото си внимание към мислите си за 15 секунди и опишете подробно какви са тези мисли.

Супер полезна техника да се връщаме към тук и сега. Животът съществува единствено тук и сега и само в този момент имаме сила да го изживяваме и променяме. Губим тази сила, лутайки се в мисли за бъдещето и миналото. Използвайте многократно тази техника през деня, в даден момент тишината ще започне да надделява над постоянните мисли. Именно в нея сте вие, там се намира вашето красиво и истинско аз, на което останалият свят иска да се наслади 🙂

Сподели с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *