Как лесно и бързо да подобрим нашето настроение?

Често преди края на работния ден се чувстваме изтощени. Остават само 2 часа до края му, но през деня сме се сблъскали с непредвидени трудности, това е предизвикало притеснение вътре в нас, а притеснението ни е изтощило батериите. Негативните емоции като страх, притеснение, гняв изчерпват много бързо енергията ни. Как да се почувстваме бързо по-добре, с настроение да изживеем тези оставащи два часа и да се приберем с настроение вкъщи? 

Отговорът на този въпрос е същият като на въпроса „По какви начини можем да влияем на себе си?“.

Лесно можем да разпознаем емоциите на човека срещу нас, чисто и просто наблюдавайки го. Ако човек е тъжен, той навежда глава, смъква рамене, крайчетата на устните му са като окова, обърната надолу. А когато е щастлив и енергичен, точно обратното – той е гордо изправен и усмихнат. Т.е. нашите емоции, нашият ум влияе на тялото ни. Това безспорно е така. Но друго е много по-интересно – на 100% валидно е и обратното! Нашето тяло влияе на нашия ум, на нашите емоции. Ние сме една система и променяйки един компонент, променяме и останалите. Когато се усмихнем, започваме да произвеждаме хормони на задоволство. Когато сме тъжни и заемем позицията на тялото, която заемаме, когато сме щастливи – гордо се изправим, вдигнем глава, покажем най-красивата си усмивка, тялото реагира автоматично и в него започват химични реакции, съответстващи на това състояние, синтез на хормони на щастието. Да, знам че звучи много тегаво, когато сме унили, да се насилваме да се изправяме и да се усмихваме… последното нещо, което ни се прави, когато сме в мрачно настроение. „Остави го това настрана… ще се занимавам“, се носи в главите на някои от прекрасните хора, четящи този материал. Тези останали 2 часа до края на работния ден са си абсолютно твои и имаш пълното право да ги изживееш в лошо настроение, имаш право и да се прибереш в лошо настроение и комуникацията ти с партньора ти до края на вечерта да протече минорно. Но по този начин колко време ще имаш партньор? Дали ще успееш да имаш щастлива връзка с някой? А дали на първо място ти харесва връзката, която имаш със себе си? 

Нека да отделим този момент за себе си – изправяме гърба си, вдигаме гордо глава и красивата ни усмивка разцъфва на лицето ни, вдишваме бавно, спокойно и дълбоко. Оставаме в тази позиция възможно най-дълго и оставяме тялото само да свърши останалото. Хормоните се синтезират, настроението ни се подобрява, вече се чувстваме по-спокойни, по-уверени и по-добре. Тествайте за минимум 1 минута. В случай че периодът е тежък за вас, колкото по-често използвате силните пози и ги включвате в деня си, толкова по-добри резултати ще имате. Можем да експериментираме – в този момент предствави си, че си супергероиня (мъжете, представете си, че сте супергерой, конкурент на Супермен 🙂 ) – прекрасна русокоса, къдрава, надарена със суперсили – можеш да вдигнеш две коли едновременно, имаш суперкостюм, полепнал по красивото ти тяло. Каква поза заемаш, чувствайки се силна супергероиня/ супергерой? Използвайте същата поза в ежедневието си, когато сте сами. Когато не сте сами, а сте в офиса сред колегите си, достатъчно е да изправите гърба, да вдигнете глава и да се усмихвате. По време на бизнес среща, само изправете гърба и вдигнете глава, дръжте позата – така ще се почувствате по-добре, а и другите ще ви възприемат като уверен човек. Кога за последен път някой прегърбен ти е направил впечатление на уверен човек? Бъди супергерой в живота си, започвайки от промяна на позициите на тялото си! Или както казва всяка примерна баба на внука си: „Изправи се!“ 🙂

 

Сподели с приятели:

One thought on “Как лесно и бързо да подобрим нашето настроение?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *