Ролята на храната за предотвратяване, спиране и излекуване на водещи заболявания

Мрежа от мисионерски болници, създадени в Африка, на юг от Сахара, установява това, което е най-важният напредък в здравеопазването според една от най-известните медицински личности на 20-ти век, д-р Денис Бъркит – фактът, че много от нашите най-често срещани и основни заболявания на Западния свят са иначе редки в останалата част на света, като например сърдечното заболяване. „В африканското население на Уганда коронарната болест на сърцето е почти несъществуваща.“ Чакайте малко! Причина номер 1 за смъртните случаи у нас е почти несъществуваща? Какво са яли тези хора? Яли са много зеленчуци със скорбяла, пълнозърнести храни и зеленолистни, протеините им произхождали почти изцяло от растителни източници и нивата им на холестерол го доказват. Всъщност много подобно на това, което може да се види при хората, които са на растително хранене в днешно време

 

 

Може би африканците умират просто по-рано от друго заболяване, никога не живеят достатъчно дълго, за да се сдобият със сърдечно заболяване? Не. Ето процентът сърдечни удари в Уганда в сравнение с този в Сейнт Луис (САЩ) на хора на една и съща възраст. От 632 аутопсии в Уганда само 1 инфаркт на миокарда. От 632 аутопсии със съвпадащи възраст и пол в Сейнт Луис (САЩ), 135 миокардни инфаркта, над 100 пъти повече случаи на нашия убиец номер 1.

 

 

Изследователите били толкова изненадани, че се върнали отново, направили още 800 аутопсии в Уганда и намерили единствено един малък излекуван инфаркт, което означава, че той не бил причина за смъртта. От 1427 пациента – по-малко от 1 на хиляда, докато при нас сърдечно-съдовото заболяване е епидемия.

 

 

 

 

Това е списък на заболяванията, често срещани по местата, където хората се хранят и живеят както в САЩ (т. нар. Западна диета), но са редки или дори не съществуват при населения, които основно се хранят с цели растителни храни (whole plant foods).

 

 

Това са заболявания като затлъстяването или хиаталната херния – един от най-често срещаните стомашни проблеми. Разширените вени и хемороидите – два от най-често срещаните венозни проблеми; рак на дебелото черво – водещата причина за смърт, причинена от рак; дивертикулит – най-честата болест на тънките черва; апендицит – причина номер едно за спешна коремна операция; заболявания на жлъчния мехур – причина номер едно за неспешна коремна операция, както и исхемичната болест на сърцето – най-често срещаната причина за смърт при нас, но рядко срещана сред популациите, които ядат основно растителна храна. И така, това предполага че сърдечно-съдовите заболявания, може би са въпрос на избор също, както кариесите. Ако се вгледате в зъбите на хората, които са живели преди повече от 10 000 години, преди изобретяването на четката за зъби, те не са имали кариеси (изследване номер 7 в списъка с източници). 

 


 

 

 

Не са си мили зъбите нито един ден от живота си, нито са ползвали конец за зъби, но все пак не са имали кариеси. Защо? Защото вафлите и бонбоните не са били изобретени още. И така, защо хората продължават да имат кариеси след като знаем, че те могат да се избегнат с диета? Лесно. Вероятно, защото удоволствието от десерта като цяло надделява над разходите и дискомфорта от лекарския стол за много хора. Няма проблем. Стига хората да осъзнават последствията от действията си. Ако си мислите, че ползите надделяват над рисковете за вас и вашето семейство, няма проблеми.

Ами, ако вместо за плаката по зъбите ни говорим за плаката, която се натрупва по артериите? Това е друго заболяване, което може да се предотврати с промяна на начина на хранене. Какви са последствията за вас и вашето семейство? Говорим за неща, които са на живот и смърт. Най-вероятната причина, поради която повече от любимите ни хора ще умрат, е сърдечно-съдово заболяване.

От всеки от нас зависи да направи своя собствен избор за това какво да яде и как да живее, но ние трябва да вземаме решения съзнателно, да се образоваме за предвидимите последствия на нашите действия. Коронарната болест на сърцето, атеросклерозата, втвърдяването на артериите започва в детството. До 10-годишна възраст почти всички деца отгледани със стандартна западна диета вече имат мастни натрупвания, първи стадий на заболяването. Впоследствие започват да се образуват плаки на 20-годишна възраст, на 30-годишна възраст, след това започват да ни убиват. За сърцето се нарича сърдечен удар, за мозъка същото заболяване се нарича инсулт. Ако някой от четящите е над 10 годишна възраст, въпросът не е дали да се храните, за да предотвратите сърдечен удар, а дали искате да излекувате сърдечното заболяване, което вече имате. Възможно ли е това? Когато изследователите взели хора със сърдечно заболяване, подложили ги на такава диета, сравнявайки резултатите с популации, които нямат сърдечно-съдови заболявания, надеждата им била, че ще забавят развитието на заболяването и може би дори ще го спрат, но вместо това се случило нещо невероятно. Заболяването започнало да обръща хода си, хората се подобрили. Веднага след като пациентите спрели да ядат храна, която запушва артериите, техните артерии започнали да се отварят. Тялото им успяло да разгради част от плаката без лекарства, без хирургическа намеса. Дори в някои случаи на сериозна тройна сърдечно-съдова болест, артериите започнали да се отварят, което предполага, че тялото иска да бъде напълно здраво, но просто никога досега не му е било дадено шанс за това. Това подобрение в притока на кръв в ляво, което виждате на снимката, е само след 3 седмици на здравословно хранене. 

 

 

Най-строго пазената тайна в медицината е, че понякога при правилните условия, тялото ни може само да се излекува. Ако си ударите пищяла наистина сериозно върху масата за кафе, мястото ще почервенее, ще е горещо, ще се подуе и възпали, нали? Но ще се излекува от само себе си, ако просто застанете настрани и оставите тялото да си свърши магическите способности. Ами ако продължавате да си удряте пищяла на същото място всеки ден, всъщност по три пъти на ден – на закуска, обяд и вечеря? Никога няма да оздравее. Отивате при лекаря и казвате „Ох, пищялът много ме боли!“ Той ще каже „Няма проблем“, ще извади едно листче и ще напише рецепта за обезболяващи. Вие ще продължавате да си удряте пищяла по три пъти на ден. „Ох, все още е много зле, но е много по-добре с тези обезболяващи хапчета.“ „Благодаря на Бога за съвременната медицина.“ Това е като да взимате нитроглицерин за смазваща болка в гърдите – огромно облекчение, но определено не лекувате първопричината за заболяването. Тялото ни иска да се върне към здравето, ако ние му позволим. Това е като с пушенето. В рамките на 15 години след като спрете да пушите, рискът от рак на белите дробове е почти толкова нисък, колкото този на непушач. Не е ли невероятно това? Белите ви дробове могат да изчистят целия този катран и в крайна сметка ще изглежда така сякаш никога не сте пушили. И всяка сутрин от живота ви на пушачи този процес на излекуване започва, докато … бум, не запалите първата цигара за деня, увреждайки белите си дробове с всяко дръпване. Също както можем да увредим артериите си с всяка хапка, след като всичко, което можем да направим – чудодейното лекарство, е просто да се отдръпнем и да позволим на естествените лечебни процеси на тялото си да ни върнат здравето. Със сигурност може да изберете и умереността и да се удряте с по-малък чук, но защо изобщо трябва да се биете? Знаем за това от десетилетия. Американският журнал за сърцето, 1977 г.: случаи като този на г-н Ф.У. (номер 14 в списъка с източници) – толкова тежка ангина пекторис (стенокардия), че той дори не можел да стигне до пощенската си кутия. После започнал да се храни здравословно с растителна храна и няколко месеца по-късно катерил планини без болка. Сега има някои модерни скъпоструващи лекарства против ангина пекторис на пазара. Но дори и в най-високата доза, те могат успешно да удължат продължителността на движенията само с 33.5 секунди! 

 


 

Не изглежда така, сякаш хората, които избират пътя на лекарствата, скоро ще изкачват планини. Вижте, храненето на растителна основа е не само по-евтино, но може да работи и по-добре. Сърдечно-съдовите заболявания са нашият убиец номер 1. Убиец номер 2 е ракът. Какво се случва, ако подложите рака на растителна диета? Д-р Дийн Орниш и неговите колеги установили, че развитието на рака на простатата може да бъде обърнато с растителна диета и други промени към здравословен начин на живот и нищо чудно. Ако накапете кръв от хора, хранещи се със стандартната западна диета, върху ракови клетки, които се развиват в блюдо на Петри, растежът на рака ще намалее с 9 %. Но ако подложите хората на растителна диета за 1 година, кръвта им може да направи това. 

 

 

Кръвта, която циркулира през телата на хората, които се хранят с растителна храна има почти 8 пъти по-висока възпираща сила, когато става въпрос за растежа на ракови клетки. Това се отнася за рака на простатата, водещият раков убиец, характерен за мъжете. При жените това е рак на гърдата. И така, искали да повторят изследването, използвайки вместо това жени и ракови клетки от гърдата. Но в случая не искали да чакат цяла година, за да получат резултати. Те решили да видят какво може да направи растителната храна за 2 седмици. Кръвта на дамите, участвали в експеримента, станала много по-враждебна към рака. Забавянето на растежа на раковите клетки е хубаво, но да се отървете от него напълно е дори още по-хубаво. Говорим за апоптоза – програмираната смърт на клетките. Телата на дамите били в състояние някак си да препрограмират раковите клетки, принуждавайки ги да се пенсионират преждевременно. 

 

 

Това се нарича тунелно изображение, което измерва ДНК фрагментацията и клетъчната смърт, така че умиращите ракови клетки се показват като малки бели точици. Както може да видите на лявото изображение има една умираща ракова клетка. Това е след като накапите кръвта на жените, които се хранят със стандартна западна диета върху раковите клетки. После взимате същите тези жени, две седмици на здравословно хранене по-късно, накапвате отново кръвта им върху рака и виждате огромна промяна – дясното изображение. Все едно сте различен човек отвътре. Същата кръв, сега преминавайки през тялото на жените придобила силата значително да намали и спре растежа на ракови клетки на гърдата само за две седмици хранене на растителна основа (линк към изследването, публикувано в базата данни на най-голямата медицинска библиотека в света – Националната библиотека по медицина на САЩ (pubmed.gov), в края на статията под номер 18).

Каква кръв искаме в нашето тяло? Каква имунна система?

 

Нищо друго не изглежда да потушава раковите клетки така, както растителното хранене. Смятаме, че това се дължи на животинските протеини – месо, яйчни белтъци и млечни протеини, които повишават нивата на IGF-1 (инсулиноподобен фактор на растежа-1) в тялото ни, хормон, който стимулира растежа на рака и участва в появата и развитието на злокачествените тумори. Но ако намалим приема на протеини, ако подложим хората на растително хранене, нивата на IGF-1 спадат. Ето го експериментът (номер 21 в списъка с цитирани изследвания), който наистина установява че IGF-1 е виновник. Най-голямото проучване върху храненето и рака, правено някога установява, че всички случаи на рака, взети заедно, са по-малко сред хора, които са на вегетарианско хранене, в сравнение с тези, които ядат месо. Това е така, може би защото се хранят с по-малко животински протеини, така че в крайна сметка се оказват с по-малко IGF-1 и съответно с по-малък растеж на рака. За колко по-малко рак говорим? Мъжете и жените на средна възраст с висок прием на протеини – 75% увеличение на общата смъртност, 4-кратно повишаване на риска от смърт от рак. Но не всички протеини. Прием конкретно на животински протеини, което е логично, разбира се, като се има предвид високите нива на IGF-1. Академичната институция изпратила съобщение до медиите, обяснявайки че храненето с високо съдържание на животински протеини на средна възраст ви прави 4 пъти по-склонни да умрете от рак, което е сравнимо с това, което виждаме при тютюнопушенето.

 

 

Инсултът е убиец номер 4. Предотвратяването на инсулт може да бъде свързано изцяло с храни, богати на калий (източници 25, 26 в списъка на края на статията). 98% от нас имат режим на хранене с недостиг на калий, защото 98% от хората не се хранят с достатъчно растения. Думата калий произхожда от думата калиева сол. Взимате, което и да е растение, редуциране го до пепел и получавате калиева сол, калий, така наречените растителни алкали. Най-концентрираните източници на калий от цели храни са бобовите, зеленолистните и фурмите.

 

 

Диабет тип 2 може да бъде предотвратен, спрян и ходът му да бъде обърнат с растително хранене, нещо, което знаем от 30-те години на миналия век (по-подробна информация във видеото източник на материала; свързани проведени изследвания с номера 27, 28 и 29 в списъка отдолу). Хората, които имат висока консумация на животински протеини имат 73 пъти по-голяма вероятност да умрат от диабет. Тези, които имат умерена консумация на животински протеини имали „само“ 23 пъти по-голям риск от смърт от диабет…

 

 

Източник – превод: д-р Майкъл Грегър, https://nutritionfacts.org/video/how-not-to-die/

 

 

Цитирани източници, проведени изследвания:

1. Ornish D, Scherwitz LW, Billings JH, et al. Intensive lifestyle changes for reversal of coronary heart disease. JAMA. 1998;280(23):2001-7.

2. Burkitt DP. Western diseases and their emergence related to diet. S Afr Med J. 1982;61(26):1013-5.

3. Shaper AG, Jones KW. Serum-cholesterol, diet, and coronary heart-disease in Africans and Asians in Uganda: 1959. Int J Epidemiol. 2012;41(5):1221-5.

4. Thomas WA, Davies JN, O’neal RM, Dimakulangan AA. Incidence of myocardial infarction correlated with venous and pulmonary thrombosis and embolism. A geographic study based on autopsies in Uganda. East Africa and St. Louis, U.S.A. Am J Cardiol. 1960;5:41-7.

5. Trowell HC, Burkitt DP. The development of the concept of dietary fibre. Mol Aspects Med. 1987;9(1):7-15.

6. Burkitt DP. The etiological significance of related diseases. Can Fam Physician. 1976;22:63-71.

7. Stoy PJ. Dental disease and civilization. Ulster Med J. 1951;20(2):144-58.

8. Esselstyn CB. Resolving the Coronary Artery Disease Epidemic Through Plant-Based Nutrition. Prev Cardiol. 2001;4(4):171-177.

9. Mcmahan CA, Gidding SS, Malcom GT, et al. Pathobiological determinants of atherosclerosis in youth risk scores are associated with early and advanced atherosclerosis. Pediatrics. 2006;118(4):1447-55.

10. Strong JP, Mcgill HC. The pediatric aspects of atherosclerosis. J Atheroscler Res. 1969;9(3):251-65.

11. Mcgill HC, Herderick EE, Mcmahan CA, et al. Atherosclerosis in youth. Minerva Pediatr. 2002;54(5):437-47.

12. Esselstyn CB, Gendy G, Doyle J, Golubic M, Roizen MF. A way to reverse CAD?. J Fam Pract. 2014;63(7):356-364b.

13. Kadoch MA. The power of nutrition as medicine. Prev Med. 2012;55(1):80.

14. Ellis FR, Sanders TA. Angina and vegan diet. Am Heart J. 1977;93(6):803-5.

15. Savarese G, Rosano G, D’amore C, et al. Effects of ranolazine in symptomatic patients with stable coronary artery disease. A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2013;169(4):262-70.

16. Murphy SL, Xu J, Kochanek KD. Deaths: Preliminary Data for 2010. National Vital Statistics Reports. National Center for Health Statistics. 2012;60(4).

17. Ornish D, Weidner G, Fair WR, et al. Intensive lifestyle changes may affect the progression of prostate cancer. J Urol. 2005;174(3):1065-9.

18. Barnard RJ, Gonzalez JH, Liva ME, Ngo TH. Effects of a low-fat, high-fiber diet and exercise program on breast cancer risk factors in vivo and tumor cell growth and apoptosis in vitro. Nutr Cancer. 2006;55(1):28-34.

19. Guevara-aguirre J, Balasubramanian P, Guevara-aguirre M, et al. Growth hormone receptor deficiency is associated with a major reduction in pro-aging signaling, cancer, and diabetes in humans. Sci Transl Med. 2011;3(70):70ra13.

20. Key TJ, Appleby PN, Spencer EA, Travis RC, Roddam AW, Allen NE. Cancer incidence in vegetarians: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Oxford). Am J Clin Nutr. 2009;89(5):1620S-1626S.

21. Levine ME, Suarez JA, Brandhorst S, et al. Low protein intake is associated with a major reduction in IGF-1, cancer, and overall mortality in the 65 and younger but not older population. Cell Metab. 2014;19(3):407-17.

22. North-Hager E. Meat and cheese may be as bad for you as smoking. University of Southern California Press Room. USC Web Services. Mar 4, 2014.

23. Sample I. Diets high in meat, eggs and dairy could be as harmful to health as smoking. The Guardian. Mar 5, 2014.

24. Hunt BD, Cappuccio FP. Potassium intake and stroke risk: a review of the evidence and practical considerations for achieving a minimum target. Stroke. 2014;45(5):1519-22.

25. Cogswell ME, Zhang Z, Carriquiry AL, et al. Sodium and potassium intakes among US adults: NHANES 2003-2008. Am J Clin Nutr. 2012;96(3):647-57.

26. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 23.

27. Rabinowitch IM. Effects of the High Carbohydrate-Low Calorie Diet Upon Carbohydrate Tolerance in Diabetes Mellitus. Can Med Assoc J. 1935;33(2):136-44.

28. Anderson JW, Ward K. High-carbohydrate, high-fiber diets for insulin-treated men with diabetes mellitus. Am J Clin Nutr. 1979;32(11):2312-21.

29. Trapp CB, Barnard ND. Usefulness of vegetarian and vegan diets for treating type 2 diabetes. Curr Diab Rep. 2010;10(2):152-8.

30. Levine ME, Suarez JA, Brandhorst S, et al. Low protein intake is associated with a major reduction in IGF-1, cancer, and overall mortality in the 65 and younger but not older population. Cell Metab. 2014;19(3):407-17.

 

 

Сподели с приятели:

3 thoughts on “Ролята на храната за предотвратяване, спиране и излекуване на водещи заболявания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *