Как да се справим с хората, които използват разрушителни упреци (т.нар. „хейтъри“)?

Имаш ли хора в живота си, които изпитват удоволствие от това да посочват грешките и несъвършенствата ти?

В тази статия няма да си говорим за градивното упрекване, а за точно обратното – разрушителното. То може да се отнася за всичко – за начина, по който се обличаш, за това как възпитаваш децата си, за начина, по който работиш, за огромната ти къдрава коса, за кривото ти ухо и т.н., списъкът няма край.

 

Как се справяш с такива хора?

 

Много е просто, даже няма да повярваш.

 

Най-добрият начин да затвориш устата на хората, които те упрекват с цел да те засегнат, е да… продължаваш да правиш това, което те не харесват. 

В никакъв случай не се опитвай да им угодиш, променяйки поведението си. Мислиш ли, че ако промениш поведението си, те ще започнат да те харесват повече или че ще се превърнат по чудо в твои приятели? Не, нали така?

Винаги избирай да бъдеш себе си, без оправдания.

 

В момента, в който тези хора (т.нар. „хейтъри“) разберат, че техните злонамерени коментари и незряла омраза нямат абсолютно никакво влияние върху твоето поведение, те ще млъкнат и ще преместят фокуса си върху друга мишена, която ще им даде емоционалния отклик, който желаят.

 

Не е трудно да се издигнем над омразата, по-трудно е да не успеем.

1) Покажи им, че техните думи нямат ефект върху теб.

2) Покажи им, че си щастлив с това, което си, като правиш още от това, което те мразят.

 

Всички сме чували клишето „Не можеш да угодиш на всички“. Замисли се, това наистина е така – за някои си прекалено усмихнат, за други представляваш някакъв вид заплаха и искат да те обезвредят, за трети едното ти ухо е по-голямо (и по тази причина за тях изобщо не си човек 🙂 ). И това не е лошо, лошо е, ако ти не знаеш как да се справяш с тази атака към теб. Тогава рискуваш да отвърнеш на лошите чувства, насочени към теб, с лошо и да загубиш битката.

 

С по-голямо разбиране – „Наранените хора нараняват хора“

 

Въпрос номер 1: Познаваш ли хора, които се справят добре в живота си и са щастливи и едновременно с това пишат злобни коментари или правят неприятни подмятания с цел да разкъсат някого? Не? Защо? Защото те са заети с нещата, които ги правят щастливи, и нямат време за губене да се правят на смешници.

 

Въпрос номер 2: Получавал ли си разрушителни упреци от хора в живота си, които полагат усилия да създадат нещо смислено?

Хората, които се опитват да рушат и които си стоят зад сигурността на компютърния екран (не се изисква талант, за да правиш това), са неспособни да изградят нещо общополезно за хората (много смелост и умения са необходими за това).

 

Винаги си припомняй горните два въпроса, когато застанеш пред такъв човек.

 

Хората, които избират да нараняват, са такива, които самите себе си нараняват дълбоко.

 

Ако в момента си в ситуация, в която има човек или хора, които намират удоволствие в това да насочват разрушителни упреци към теб – клиент, половинката ти, шефът ти, колегата ти, някой близък роднина – помни това:

 

Тяхната омраза няма нищо общо с това как те се чувстват спрямо теб. Тя е отражение на това, което изпитват към себе си.

 

Постави в центъра важните хора

 

Ако влагаш голяма част от силата си да убеждаваш хората, че грешат или се опитваш да ги накараш да са щастливи с нещата, които правиш, това е безполезен разлив на сила. Ако я губиш за тези неща, няма да ти остава пълният набор от сила и любов за хората, които наистина ги заслужават.

 

Ключов въпрос: Кои са важните хора в живота ти? Кои са хората, които те разбират и винаги ще бъдат зад гърба ти? Това са хората, за които да ползваш силата си.

Винаги ще има хора, които да мислят, че си ужасен родител, ужасен колега, че се обличаш смешно и т.н.

Без значение дали го вярваш или не, това е добре.

Ако има нещо градивно в изказванията им, би имало смисъл да предприемеш действие да го промениш.

Но ако целта е единствено разрушителна, тогава от теб зависи да направиш единственото смислено нещо:

Дай им повече от това, което мразят, което по съвпадение е точно това, което важните хора в живота ти обичат.“

 

Спираме да се занимаваме с тях от днес, имаме си толкова по-интересни неща за правене! 🙂

 

Сподели с приятели:

One thought on “Как да се справим с хората, които използват разрушителни упреци (т.нар. „хейтъри“)?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *